Uitnodiging voor de sobere maaltijd en vesper in de Stille Week
26 en 27 maart sobere maaltijd en vesper
28 maart alleen vesper
Net zoals in de afgelopen jaren kunt u in de Stille week ‘uit eten’ met andere gemeenteleden.
Een gezamenlijke activiteit van wijk Zuid en wijk Oost.
Samen eten, samen praten, samen vieren, samen voorbereiden op de Paasdagen.
Wilt u meedoen? Laat het ons weten door uw naam in te vullen op één van de intekenlijsten, die te vinden zijn in Menorah en Zuiderkerk.
Sobere maaltijd
Om 18.00 uur wordt de sobere maaltijd gevierd, alleen op maandag en dinsdag.
Dit jaar is de Zuiderkerk de locatie waar maaltijd en vesper gehouden worden.
Tijdens de maaltijd wordt gebruik gemaakt van liturgische onderdelen: een gebed, het aansteken van een kaars, luisteren naar een gedicht of een verhaal.
De maaltijd is gratis. Wel is er, zoals ieder jaar, een collecte voor een goed doel.
U kunt intekenen voor beide avonden, maar natuurlijk is het ook mogelijk om één keer mee te doen.
U kunt zich ook aanmelden voor de maaltijd via de telefoon of e-mail. De contactpersonen zijn Ate Klomp, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of T: (0512) 51 05 93 en Pleuni Wijbenga, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of T: (0512) 51 44 73.
Vespers
Aansluitend aan de maaltijd wordt in de kerkzaal van 19.00 uur tot 19.30 uur de vesper gevierd. Op woensdag 28 maart is er geen maaltijd maar wel een vesper om 19.00 uur.
In dit avondgebed staan wij stil bij de weg die Jezus ging en laten ons inspireren door liederen, gedichten, muziek, verbeelding en stilte.
Uiteraard zijn de vespers ook toegankelijk voor mensen die niet hebben deelgenomen aan de sobere maaltijd.
Voor de vesper hoeft u zich niet op te geven.
Namens de voorbereidingscommissie,
Ate Klomp

Ontmoetingsbijeenkomsten 2018
Ook dit seizoen zullen weer ontmoetingsbijeenkomsten worden gehouden. Het doel van deze bijeenkomsten is tweeledig: zoals de naam al aangeeft staat het ‘elkaar als gemeenteleden ontmoeten’ centraal, en tegelijkertijd willen we met elkaar in gesprek gaan over het thema van de startzondag: Levende Stenen. Net als voorgaande jaren is de voorbereiding in samenwerking met wijk Zuid gedaan, en zowel in de Menorah als in de Zuiderkerk worden weer vijf bijeenkomsten gehouden. In de Menorah zijn de bijeenkomsten gepland op:

dinsdag 13 februari om 14.30 uur
woensdag 14 februari om 19.45 uur
donderdag 15 februari om 14.30 uur
zondag 18 februari om 19.45 uur
woensdag 21 februari om 14.30 uur.

In de Zuiderkerk zijn de bijeenkomsten gepland op:
woensdag 14 februari om 14.30
dinsdag 20 februari om 14.30 uur en om 19.30 uur
donderdag 22 februari om 14.30 uur en om 19.30 uur.

Bij alle bijeenkomsten zijn gemeenteleden uit beide wijken van harte welkom. Dus als een datum bij de buurkerk u beter past en/of als het u leuk lijkt eens bij de buren mee te doen, meldt u dan gerust aan voor een avond bij hen.

Tegelijk met de envelop voor de actie Kerkbalans, hebt u een persoonlijke uitnodiging ontvangen, met daarin een antwoordstrook waarop u aan kunt geven welke middag of avond uw voorkeur heeft. Deze antwoordstrook wordt tegelijk met de envelop van de kerkbalans weer opgehaald. We hopen dat er veel aanmeldingen binnen zullen komen!
Na afloop van het officiële gedeelte kan, onder het genot van een hapje en een drankje, op een meer informele wijze verder met elkaar kennis worden gemaakt en wie dat wil kan het gesprek nog even voortzetten.
Behalve via het antwoordstrookje kunt u zich ook opgeven door te bellen of te mailen.
Voor deelname aan een ontmoetingsbijeenkomst in de Menorah kunt u contact opnemen met Sjoukje Faber, T: (0512) 52 21 98 of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Voor deelname aan een ontmoetingsbijeenkomst in de Zuiderkerk kunt u contact opnemen met Joukje Jagersma, T: (0512) 53 27 60 of E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Ook als u zelf geen vervoer kunt regelen kunt u dat doorgeven.
We hopen dat u komt. Door uw aanwezigheid draagt u bij aan de opbouw van onze gemeente.
Een hartelijke groet vanuit de Pastorale Raad

Kerstviering met bewoners van het AZC
Ook dit jaar is de Menorah weer open voor de bewoners van het AZC voor de jaarlijkse kerstviering. De viering wordt op zaterdag, 20 januari, georganiseerd samen met Kerk en Vluchteling.

Vanaf 16.00 uur is de kerk open. Het feest begint om 17.00 uur. Alle bezoekers en gasten wordt gevraagd om iets te eten mee te nemen. Een prachtige gewoonte in heel veel culturen. Elkaar ontmoeten, samen de geboorte van Jezus vieren, samen de maaltijd gebruiken, en proeven aan elkaars cultuur en gebruiken. U bent van harte uitgenodigd.

Tweede ouderenmiddag van de Menorah en de Hoeksteen
Op 9 december 2017 hebben we een prachtige kerstmiddag gehad waar iedereen van heeft genoten. Er waren ongeveer 100 gasten aanwezig waarbij we de (waarschijnlijk) afgelegde route van Jozef en Maria konden volgen aan de hand van het beeldmateriaal en het verhaal van Wietske van der Leij. Ondertussen trad de Klezmerband Kloumerkees op met hun inspirerende Joodse muziek. We sloten de middag af met een gezellige broodmaaltijd. Kortom, een middag waar we met plezier op terug kunnen kijken.

Op 27 februari 2018 van 14.00-1630 uur hebben we de tweede middag. Deze middag vindt plaats in de Hoeksteen aan de Leidijk. Fokke en Martha Wijngaarden komen vertellen over hun voetreizen naar de vulkanen de Kilimanjaro in Tanzania in 2015 en de Fuji in Japan in 2017. 
We zijn heel benieuwd naar hun bijzondere reizen en ervaringen en naar de beelden van deze reizen, die ze zullen laten zien. We weten dat ze heel boeiend kunnen vertellen dus hopen we op 27 februari ook weer heel veel gasten in de Hoeksteen te mogen begroeten om naar hun verhaal te luisteren. Akke Oppewal heeft de leiding van deze middag.
Tot ziens allemaal op 27 februari.
Mocht u gehaald willen worden dan graag even een telefoontje naar Trienke Bijland, T: (0512) 52 48 31 of Ineke Hoving, T: (0512) 51 93 96.

Naar de top van de vulkaan
Martha en Fokke Wijngaarden-van der Weij uit Drachten, beiden nu net in de zeventig, wandelen al tientallen jaren lange afstanden. Zo hebben zij net als vele anderen het beroemde Pieterpad, de vermoeiende vijf- en zesdaagse Noodzeestrand-wandelingen, het verrassende Zuiderzeepad en zelfs meerdere malen de gezellige Elfstedenwandeltocht gelopen. Dat waren maar tochtjes vergeleken bij de vier maanden durende avontuurlijke pelgrimstocht in 2008 van Sint Jacobiparochie naar Santiago de Compostella. Bijna teveel werd de soms bloedhete tocht van drieënhalve maand van Drachten naar Rome in 2011. Beide tochten gingen vaak heuveltje op heuveltje af, maar ondanks dat zijn zij veel van de bergen gaan houden en maakten daarna lange tochten in het hooggebergte. Niet als bergbeklimmers met touwen en ijsbijlen, maar als bergwandelaars en onder goede begeleiding vanwege hun leeftijd. Zo liepen zij in 2012 met een groep van twaalf toeristen en twaalf begeleiders een tocht van drie weken door de bergen van Nepal. Het hoogste punt was de Thorung La-pas op 5416 meter in de Annapurna-bergketen, dus honderden meters hoger dan de Mont Blanc. Dat smaakte naar meer en daarom stonden zij in het jaar 2015 met Kerst na een week klimmen op de top van de Kilimanjaro in Tanzania, een vulkaan met een hoogte van maar liefst 5756 meter. Daar voorafgaand hadden zij alvast een paar dagen geoefend door de vulkaan Mount Meru op 4562 meter te beklimmen. Ook om alvast aan de hoogte te wennen en dat was maar goed ook, want hoogteziekte is heel gevaarlijk. Tijdens de tocht naar de top van Kilimanjaro werden zij en slechts twee andere wandelaars begeleid door wel twintig sterke mannen. Die moesten de bagage en het eten voor een week meesjouwen, zelfs het drinkwater. Petje af voor al die mensen. Martha en Fokke verwonderen zich ook nog altijd over het televisieprogramma met de groep blinden die top bereikten enkele jaren geleden: wat een doorzetters moeten dat zijn geweest. Naast het beklimmen van de beide vulkanen brachten zij een bezoek aan twee wildparken: Lake Manyara en de Ngorongorokrater, deel van het enorme nationale wildpark Serengeti.

In beide parken wemelt het van de wilde dieren en daar reden zij met een speciale auto dwars doorheen. Tenslotte liepen Martha en Fokke afgelopen herfst najaar in een groepje van acht wandelaars inclusief begeleidster door Japan. Zij wandelden in een lange dag de heilige vulkaan Fuji op en daarna zes dagen van hut tot hut in de Japanse Alpen. Hoewel die bergen slechts ruim drie duizend meter hoog zijn, vonden zij het klimmen erg moeilijk en zwaar. Maar gelukkig zagen zij ook nog wat van de steden en het land zelf.
In Tokyo, Kyoto en Hiroshima bezochten zij met de snelle Shinkansen-trein veel tempels en tuinen.
Hierover en over de tocht in Tanzania vertellen Martha en Fokke ons aan de hand van hun foto’s.
Zij genieten nog volop van alle herinneringen en willen u daarvan op een vrolijke manier deelgenoot maken.

Neibertilla, bezoekersteam
Gemeenteleden van uit onze wijk die tijdelijk of definitief in Neibertilla wonen blijven onder de pastorale zorg van onze wijkpredikant ds. Boschma. Daarnaast worden de bewoners met regelmaat bezocht vanuit een bezoekersteam dat wordt bemenst door gemeenteleden uit alle wijkgemeenten.

Elk teamlid heeft een ‘woonkamer’ onder haar/zijn hoede. Vanuit wijk Oost zijn wij echter niet vertegenwoordigd in dit pastorale team. Het team is daardoor niet geheel op sterkte.
Wij zoeken dan ook mensen uit wijk Oost die dit team in Neibertilla willen versterken.
De coördinatie van het bezoekersteam wordt verzorgd door Aukje Boersma, T: (0512) 54 50 56
Zij kan u meer vertellen over het bezoekersteam.
Inmiddels heeft een gemeentelid toegezegd om zijn bijdrage hieraan te willen leveren. Daar zijn we heel blij mee. Om het team echt goed bemenst te krijgen zou het fijn zijn als er nog iemand uit wijk Oost is die deze dankbare vrijwilligerstaak op zich wil nemen in onze gemeente.
Is het wat voor u om deze dankbare vrijwilligerstaak in te vullen in onze gemeente, neem dan contact op met ondergetekende, T: (0512) 52 06 21; E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens de Pastorale Raad wijk Oost,

Aleid Bouma

De Bloemengroet vanuit de Menorah
Elke zondag staan in de Menorah twee mooie boeketten bloemen. Deze worden samengesteld door Annie van Heeringen, elke week weer. De bloemen worden na de dienst bezorgd bij gemeenteleden ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis en als groet en bemoediging van de gemeente. Vóór de dienst liggen op de daarvoor bestemde tafel kaarten waar alle kerkgangers hun naam op kunnen zetten.

De bloemen worden na de dienst bezorgd door gemeenteleden. Zij hebben in de dienst door handopsteking aangegeven dat zij de bloemen willen brengen. Wie de hand op steekt is soms even een spannend moment. Gemeenteleden willen elkaar niet graag voor de voeten lopen. En soms is er enige schroom omdat het ontvangende gemeentelid iets minder bekend is.
De Pastorale Raad vindt de Bloemengroet een van de hoogtepunten in het pastoraat. Zij kenmerkt onze gemeente; warmte en spontaniteit. We weten dat de Bloemengroet door ontvangers heel het erg wordt gewaardeerd. En dat de brenger eens niet een bekende is wordt juist als verrassend ervaren.
Alle reden voor de Pastorale Raad om hier nog vele jaren mee door te gaan. Daarom ons advies: steek uw hand vrijmoedig op en verras het bloemenpotje, dat bij de kerkdeur hangt, eens met een gulle gave.
Namens de Pastorale Raad,
Jan van der Leij,voorzitter

Neibertilla, bezoekersteam
Gemeenteleden van uit onze wijk die tijdelijk of definitief in Neibertilla wonen blijven onder de pastorale zorg van onze wijkpredikant ds. Boschma. Daarnaast worden de bewoners met regelmaat bezocht vanuit een bezoekersteam dat wordt bemenst door gemeenteleden uit alle wijkgemeenten.

Elk teamlid heeft een “woonkamer” onder haar/zijn hoede. Vanuit wijk Oost zijn wij echter niet vertegenwoordigd in dit pastorale team. Het team is daardoor niet geheel op sterkte.
Wij zoeken dan ook mensen uit wijk Oost die dit team in Neibertilla willen versterken.
De coördinatie van het bezoekersteam wordt verzorgd door Aukje Boersma, T: (0512) 54 50 56).
Zij kan u meer vertellen over het bezoekersteam.
Is het wat voor u om deze dankbare vrijwilligerstaak in te vullen in onze gemeente, neem dan contact op met ondergetekende, T: (0512) 52 06 21; E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Namens de Pastorale Raad wijk Oost,
Aleid Bouma

Ga naar boven