Een moderne pelgrimsreis

Als iemand mij zou vragen: “Welk boek kun je mij aanraden om bijvoorbeeld in de vakantie te lezen?”, dan zou ik denken aan een boek van Rachel Joyce. De eerste zin van het boek maakte me meteen nieuwsgierig:‘De brief die alles zou veranderen kwam op een dinsdag. Het was een gewone ochtend, halverwege april, die geurde naar schoon wasgoed en pas gemaaid gras.’

Harold Fry, de hoofdpersoon, zit op dat moment aan de ontbijttafel in zijn woning in het zuidoosten van Engeland, waar hij al 45 jaar woont met zijn vrouw Maureen. Hij ontdekt dat de brief afkomstig is van Queenie, een oud-collega die hij in geen jaren heeft gezien. Ze is erg ziek en wordt verpleegd in een Hospice helemaal aan de andere kant van het land.
Harold besluit om een briefje terug te sturen en loopt even later naar de brievenbus. Alleen … hij is nog niet helemaal tevreden over wat hij schreef en loopt liever maar door naar het postkantoor.
Terwijl hij zo wandelt, gaan zijn gedachten langs ‘zijn leven’ en er ontwikkelt zich bij Harold een gevoel dat hij iets moet doen. Belangrijke vragen spoken door zijn hoofd: heeft hij indertijd zijn collega niet vreselijk in de steek gelaten? Hij heeft zich laf gedragen en kenmerkt dat niet zijn hele leven?
Zo begint de reis van Harold, een eigentijdse pelgrimsreis waarin het zoeken naar vrijheid, het verwerken van verdriet en het werken aan nieuw begin, vorm gegeven wordt.
(De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry – Rachel Joyce, 2012 de Bezige Bij, Amsterdam)
Ate Klomp

Activiteiten - Evenementen - Vergaderingen

Laatste nieuws

Ga naar boven